Enneagram

Čo je to enneagram, ako s ním pracovať, ako nám môže uľahčiť život a ďalšie informácie nájdete v článku lektora a terapeuta Ananda Subhutiho. Čaro práce s Enneagramom sa naučil priamo od zakladateľa tejto metódy Oscara Ichaza a pretransformoval ho do hravejšej a presnejšej verzie.
Obrázok od Anand Subhuti

Existujú dva druhy dobrodružstiev. Obyčajný druh, ktorý pozná väčšina ľudí, je dobrodružstvo objavovania sveta okolo nás. Tým druhým, ktorý pozná menej ľudí, je dobrodružstvo objavovania sveta v nás - dobrodružstvo objavovania seba samého.

Všetci sme jedinečné osobnosti, ale existuje mnoho máp a nástrojov, ktoré nám môžu pomôcť pochopiť našu vnútornú krajinu. Enneagram je jedným z takýchto systémov sebapoznávania. Ponúka mapu našej kolektívnej ľudskej psychológie. Identifikuje deväť základných osobnostných typov, do ktorých všetci spadáme.

Ako jednotlivci zostávame jedineční, ale môžeme identifikovať určité vzory myslenia a chovania, ktoré zdieľame s ľuďmi rovnakého typu. Tieto spôsoby správania sa objavili v detstve, keď sme objavili rôzne stratégie prežitia, lásky a prispôsobenia sa rodinnému prostrediu. Keď vidíme a chápeme svoj typ osobnosti s jeho zabudovanými tendenciami, spoznávame aj potenciál väčšej osobnej slobody. Keď vidíme vzorec správania, máme na výber: môžeme ho nasledovať zo zvyku, alebo si môžeme vybrať niečo nové, čo môže byť v našej aktuálnej situácii užitočnejšie.

Môže byť ťažké prijať, že sa riadime starými vzorcami myslenia a správania. Keď ich však uvidíme, okamžite pochopíme, ako enneagram funguje ako oslobodzovací systém.

Táto nová sloboda nám po prvýkrát umožňuje robiť vedomé rozhodnutia, a to v osobných vzťahoch aj v pracovnom prostredí. Pre mnohých ľudí je to skúsenosť, ktorá im zmení život.


Deväť základných enneagramových typov

Jednička - Perfekcionista
Perfekcionista je perfekcionista. Snaží sa získať uznanie tým, že sa snaží robiť všetko správne. Je zásadový, cieľavedomý, sebakontrolovaný a perfekcionistický.

Darca
Hľadá istotu prostredníctvom rozvíjania zvláštnych, dôverných vzťahov, ktoré kladú dôraz skôr na dávanie ako na prijímanie. Dvojky sú štedré, disciplinované, charitatívne a majetnícke.

 

Trojka - Výkonný
Zameriava sa na úspech a dosiahnutie hlavných životných cieľov, pričom kladie veľký dôraz na spoločenské vnímanie. Trojky sú cieľavedomé, súťaživé, prispôsobivé a vynikajúce.

Čtyřka - Tragický romantik
Vytvára pocit oddelenosti a hĺbky, v ktorom sa utrpenie považuje za jedinú skutočnú cestu k šťastiu. Štvorka je umelecká, dramatická, narcistická a temperamentná.

Päťka - Pozorovateľ
Dáva prednosť samote a ľahko sa zahltí, keď je obklopený príliš veľkým počtom ľudí. Päťky sú hĺbavé, inovatívne, záhadné a často majú zmysel pre humor.

Šestka - lojalista
Vyhľadávanie ľudí, ktorým môže dôverovať, je jeho prioritou. Nedôvera voči iným je prvým krokom k uzavretosti. Šestky priťahuje nebezpečenstvo a majú vzťah lásky a nenávisti k autoritám.

Sedmička - Nadšenec
Vyhľadáva príležitosti, aby si mohol užívať život. Vždy je pripravený pustiť sa do nového projektu a rýchlo sa unaví z toho starého. Sedmičky sú spontánne, všestranné, zvedavé a roztržité.

Osmička - Šéf
Má potrebu vyžarovať silu a sebavedomie. Rád sa správa panovačne a má problém pracovať pre iných. Osmička je asertívna, priebojná, svojhlavá a konfrontačná.

Deväťka - Prostredník
Vždy je ochotný pochopiť a súhlasiť s ostatnými, ale má problém vyjadriť vlastný názor. Deviatka je vnímavá, upokojujúca, spokojná a pasívne agresívna.


Základný typ

Je bežné, že vo všetkých deviatich typoch nájdeme kúsok seba, ale jeden z nich by nám mal byť najbližší. To je váš základný typ osobnosti.

Existuje niekoľko ďalších bodov, ktoré môžeme o základnom type povedať.
  1. Taký je aj váš vzťah s inými ľuďmi.
  2. Ľudia neprechádzajú z jedného základného typu osobnosti na iný.
  3. Opisy osobnostných typov platia rovnako pre mužov aj ženy. Žiadny z týchto typov nie je vo svojej podstate mužský alebo ženský.
  4. Nie všetko, čo je uvedené v opise vášho základného typu, sa bude vzťahovať na vás. Ľudia kolíšu medzi zdravými, priemernými a nezdravými vlastnosťami, ktoré tvoria jednotlivé typy osobnosti.
  5. Nijaký typ nie je vo svojej podstate lepší alebo horší ako iný.
So Subhutiho prácou sa môžete zoznámiť na jednom z jeho seminárov. V stĺpci vpravo od článku si pozrite, či nie sú uvedené nejaké podujatia v Českej republike.
Pre inspiracia.sk sprostredkoval Prem Prabodh - organizátor Subhutiho podujatí. Z anglického originálu preložil Anand Subhuti v januári 2023.

Ďalšie odkazy:

Výzva redakcie Inspiracia.sk
  1. Máte svoje skúsenosti s enneagramom? Budeme radi, ak sa s nami o ne podelíte v komentároch pod článkom.
  2. Ak sami organizujete kurz a nemáte ho v našom katalógu, pridajte sem svoje pozvánky. Je to zadarmo.

Autor článku: Anand Subhuti
Jeden z najskúsenejších učiteľov enneagramu v Európe. Naučil sa pracovať so systémom priamo od zakladateľa tejto metódy Oscara Ichaza. Subhuti si vytvoril vlastný osobný spôsob odovzdávania tejto práce ostatným, ktorý je hravý, silný a precízny.

Viac informácií o Subhutim v angličtine nájdete tu shine-higher.com

Více o Subhuti v angličtině tady shine-higher.com

Komentáre

zatiaľ žiadne. Buďte prvý, kto napíše komentár - kliknite sem

Tento článok je zaradený do kategórie Rozvoj medziľudských vzťahov.
Pre zoznam všetkých článkov pokračujte na hlavnú stránku blogu.
Okrem článkov na LetáčkuCZ nájdete najmä katalóg kurzov, seminárov a akcií pre osobnostný rast rôznych organizátorov v Českej republike (a v zahraničí).

Vybrané podujatia

Najbližšie zvýraznené udalosti:

30.5.2024, 1 hodina, 17:00 – 18:00
Senior joga - každú stredu alebo štvrtok
Ashram jogovňa pod Tatrami
6.6.2024, 2 hodiny, 18:00 – 20:00
Čarovný večer s hudbou - rozprávanie o klasickej hudbe s ukážkami / Banská Bystrica
Nová Akropolis BB, Dolná 47, Banská Bystrica
» viac