Rodinné konštelácie

Ďalší zo série článkov o metódach osobného rastu. Tentoraz sme sa zamerali na rodinné konštelácie. V článku sa dozviete, ako konštelácie vznikli, ako sa vykonávajú, čomu a ako môžu pomôcť a ďalšie zaujímavé informácie. Autorkou je Marcela Pešková, lektorka rodinných konštelácií.


Čo sú rodinné konštelácie

Rodinné konštelácie sú metódou osobnostného rozvoja, ktorá prebieha v skupine účastníkov a pracuje s celým rodinným systémom. Osudy našich predkov nás ovplyvňujú oveľa viac, než si možno myslíme. Ich postoje a presvedčenia sa nevedome prenášajú z generácie na generáciu a predurčujú, ako sa nám bude v živote dariť. liečivá sila konštelácií spočíva v tom, že sa oslobodíme od negatívneho vplyvu tohto dedičstva. Prostredníctvom pochopenia a prijatia ťažkých alebo traumatických udalostí v našej rodinnej histórii môžeme opäť vstúpiť do prúdu života, radosti a sily.


Čo konštelácie umožňujú

Konštelácie nám umožňujú vnímať neviditeľné väzby, ktoré nás spájajú s osudmi našich predkov, a odhaliť ich vplyv na úroveň životnej sily, ktorou disponujeme. Prostredníctvom metódy konštelácií sa tieto väzby zviditeľňujú a lieči sa ich pokrivené nastavenie. Pozastavená životná energia, ktorú čerpáme z koreňov našich predkov, sa tak opäť dáva do pohybu a my dostávame povolenie opustiť nepodporujúce životné vzorce.


Komu vďačíme za metódu rodinných konštelácií

Fotografia: Bert Hellinger
Ten, kto sa postaral o to, aby sme mohli pracovať prostredníctvom rodinných konštelácií a odstrániť bloky, ktoré nám bránia žiť zmysluplný a naplnený život, bol Bert Hellinger (1925 - 2019). Pôvodne nemecký katolícky kňaz pôsobil 16 rokov v Južnej Afrike ako misionár kmeňa Zulu. Po návrate do Európy študoval psychoanalýzu, Gestalt terapiu, transakčnú analýzu a ďalšie smery, ktoré dokázal jedinečným spôsobom spojiť so svojimi skúsenosťami z Afriky. Zdôrazňoval nasledovanie vlastnej cesty pred zvádzaním sa falošnými autoritami a vnímanie toho, čo je, oproti slepému prijímaniu naučeného.


Čím sa rodinné konštelácie líšia od iných metód osobnostného rastu?

Rodinné konštelácie sú zážitkovou metódou, ktorá prebieha v skupine účastníkov. Pracuje s celým rodinným systémom, čím "vytrháva burinu a jej korene".


Pre koho je metóda vhodná

Metóda je vhodná pre každého, kto chce pochopiť svoje problémy zo širšej perspektívy a nájsť trvalé riešenie svojich ťažkostí v akejkoľvek oblasti života.

Pre tých, ktorí chcú:
  • Vyskúšajte si, ako sa dá dosiahnuť, aby ste sa stali
  • vniesť viac úcty a radosti do vzťahov s blízkymi
  • zažiť viac otvorenosti a spojenia
  • vo svojich partnerských vzťahoch.
  • zmieriť sa so situáciami, ktoré boli pre nás v minulosti traumatizujúce alebo zraňujúce
  • pochopiť hlbšie príčiny telesných a duševných ťažkostí
  • najsť výstup z ťažkých životných situácií alebo kríz
  • oslobodiť sa od závislostí rôzneho charakteru
  • žiť vedomejšie; opustiť úlohu obete a stať sa tvorcom


Pre koho nie je metóda vhodná

Metóda nie je vhodná pri akútnych psychických krízach a traumách a nenahrádza lekársku starostlivosť.


Ako fungujú rodinné konštelácie 

Foto: Marcela Pešková
Konštelácie prebiehajú v skupine účastníkov. Osoba, ktorá je vybraná na konšteláciu, stručne opíše, čo je jej motivom - čo chce vo svojom živote vyriešiť alebo zmeniť. Školiteľ sa ho/jej opýta na detaily z rodinného systému, ktoré sa odohrali v rodinnej histórii a ktoré sú dôležité pre konšteláciu. Potom určí, ktorých členov zo systému je potrebné umiestniť do konštelácie, a vyzve ho, aby si z prítomných účastníkov vybral reprezentantov týchto ľudí a potom ich intuitívne umiestnil do priestoru. Účastník sa potom posadí na svoje miesto a sleduje, ako sa začína rozvíjať proces medzi jednotlivcami vstupujúcimi do "rolí". Na výzvu školiteľa sa účastníci v rolách podelia o svoje pocity. Po zozbieraní informácií začne školiteľ poskytovať účastníkom hrania rolí podnety na zamyslenie, aby vniesli do procesu úctu, porozumenie a odpustenie tam, kde k tomu v minulosti nedošlo. Dochádza k zmiereniu s udalosťami v histórii a k liečeniu traumy predkov. Negatívny vplyv, ktorý sa prenášal z generácie na generáciu do nášho života, sa neutralizuje a obnovuje sa tok životnej energie.

"Ak neodpustíme, lipneme na spáchanom zle. Lipneme na nej, a tak strácame životnú silu. Nejde o to, čo nám urobili iní, ale o to, čo s tým urobíme my."
Marcela Pešková


Čo účastníkom prinášajú konštelácie

Konštelácie prinášajú úžitok nielen tým, ktorí si konšteláciu zostavujú, ale aj všetkým ostatným zúčastneným, pretože umožňujú dotknúť sa osudu predkov a pochopiť ich osudy, a tak ľahšie porozumieť ich konaniu. Vyrovnaním sa s bolestnými zážitkami pod vplyvom ich výchovy môžeme ukončiť nevedomé sebazničujúce správanie a vrátiť sa k svojej sile. Vystúpiť z úlohy obete a začať vedome tvoriť svoj osud. Vnútorná transformácia, ktorá sa v účastníkoch počas procesu odohráva, pozitívne mení ich vzťah k sebe samým, čo si automaticky prenášajú do každého vzťahu a celého života.


Aké nespracované osudy zo života predkov nás negatívne ovplyvňujú:

  • úmrtia detí a ľudí do 40 rokov, potraty a potraty, tragické úmrtia
  • rozvody rodičov
  • zatajené otcovstvo
  • závislosti (alkoholizmus, drogy, workoholizmus atď.)
  • prežívanie nešťastia iných (napr. po odsťahovaní Nemcov).
  • majetkové krivdy, vojnové udalosti, zločiny, väznenie
  • vojnové udalosti a komunizmus
  • a ďalšie


Koľkí ľudia vo svete a v Českej republike praktizujú alebo majú skúsenosti s touto metódou

 Metóda si rýchlo našla cestu k záujemcom o osobnostný rozvoj u nás aj vo väčšine Európy. V Českej republike ňou podľa môjho odhadu za 20 rokov prešli desiatky tisíc účastníkov pod vedením desiatok až stoviek školiteľov. Len v českej Asociácii rodinných konštelácií (CASK) je ich registrovaných 64. Za 15 rokov prešli mojimi kurzami stovky účastníkov.


Doporučenia a moje osobné skúsenosti s rodinnými konšteláciami

Zaujali vás informácie o konšteláciách a chystáte sa nájsť lektora, ktorý vám umožní pozrieť sa na seba a svoje vzťahy alebo na celý svoj život zo širšej perspektívy? Odporúčam vybrať si lektora so skúsenosťami, ktorému dôverujete. Len tak budete ochotní vydať sa na dobrodružnú cestu ku koreňom svojich predkov plnú prekvapení a "aha" momentov, ktorá prinesie pokoj vám i vašim blízkym. A tým prispejete k pokoju, múdrosti a súcitu na poli celého ľudstva. A moja osobná skúsenosť? To je na celý iný článok. Verím, že si ho čoskoro budete môcť prečítať. Zatiaľ si môžete vypočuť môj rozhovor o vedomom partnerstve so Stepanom Budilom.
 
Rozhovor o vedomom partnerstve so Štefanom Budilom, v čestine.

Marcela Pešková pro Letacek.cz v apríli 2021


Ďalšie odkazy:

 
Výzva redakcie Inspiracia.sk
  1. Máte svoje skúsenosti s rodinnými konšteláciami alebo tipy, kde na Slovensku možno RK zažiť/najsť? Budeme radi, ak sa s nami o ne podelíte v komentároch pod článkom.
  2. Ak sami organizujete kurzy a nemáte ich na našom portále, pridajte svoje pozvánky tu. Je to zadarmo.
 

Marcela PeškováAutorka článku: Marcela Pešková, 
Vždy som rada skúmala veci do detailov. Pochopiť, porozumieť, preniknúť do podstaty. Kvôli vlastným krízam som sa začala vzdelávať v oblasti psychológie a spirituality. Vďaka rokom poznávania seba samej prostredníctvom rôznych metód osobného rozvoja som získala prehľad o princípoch, ktoré určujú, ako sa nám v živote darí, a začala som sa o ne deliť s ostatnými. Z metód osobného rozvoja som si obľúbila rodinné konštelácie, ktoré vediem od roku 2006 a ktoré ma uchvátili svojou hĺbkou múdrosti a šírkou terapeutického využitia. Som vydatá a s manželom máme tri dospelé deti. Viac o mne a mojej práci na www.caspromen.cz
 

Komentáre

zatiaľ žiadne. Buďte prvý, kto napíše komentár - kliknite sem

Tento článok je zaradený do kategórie Spirituálny a duševný rast.
Pre zoznam všetkých článkov pokračujte na hlavnú stránku blogu.
Okrem článkov na LetáčkuCZ nájdete najmä katalóg kurzov, seminárov a akcií pre osobnostný rast rôznych organizátorov v Českej republike (a v zahraničí).