Metóda TRE®. Uvoľnenie napätia, stresu a traumy z tela.

Čo je to metóda TRE®, kto ju objavil, ako vyzerá práca s TRE®, čo táto pomerne neznáma technika dokáže a ďalšie informácie nájdete v článku Miroslava Sedláka. Ďalší zo série článkov o technikách osobného rastu.

Úvodné foto: Miroslav Sedlák

Čo je metóda TRE®

TRE® (Tension & Trauma Releasing Exercises) je jednoduchá a účinná metóda na uvoľnenie nahromadeného stresu, napätia a traumy v tele. Funguje na princípe aktivácie trasenia, ktoré je prirodzenou reakciou na náročné situácie. Vibrácie vytvárané v tele pomáhajú uvoľňovať svalové napätie, upokojujú nervový systém a podporujú celkové uvoľnenie.


Ako vznikla technika TRE®?

TRE® vyvinul Dr David Bercelli, medzinárodný odborník na intervenciu pri traume a riešenie konfliktov, pred viac ako 40 rokmi, počas svojho pôsobenia vo vojnových oblastiach. Pri svojej práci s traumatizovanými ľuďmi vypozoroval, že trasenie im pomáha uvoľniť emocionálne a fyzické napätie. V dôsledku toho vyvinul sériu cvičení, ktoré kontrolovaným spôsobom aktivujú trasenie, čím umožňujú telu uvoľniť sa a odplaviť stres. Okrem toho metóda funguje ako bezpečný nástroj pre deti aj dospelých.


Čím sa TRE® líši od iných metód (techník) osobnostného rastu?

TRE® má oproti iným technikám podobného zamerania viacero výhod:

  1. JEDNODUCHOSŤ. TRE sa môžete naučiť aktivovať v priebehu niekoľkých minút, keď sa to dá zvládnuť aj bez predchádzajúcich skúseností.
  2. FYZICKÁ NÁROČNOSŤ. Metóda nevyžaduje vysokú fyzickú zdatnosť - dá sa praktizovať, aj keď neradi športujete.
  3. BEZPEČNOSŤ. TRE® možno cvičiť samostatne a kedykoľvek prerušiť.
  4. EFEKTÍVNOSŤ. Prvé zníženie stresu a úzkosti pocítite už po niekoľkých minútach.
  5. ZAMERANÝ NA TELO. Pomáha uvoľniť hlboké svalové napätie a je dobrým doplnkom psychoterapie, ktorá pracuje najmä s mysľou.
  6. VYHÝBAŤ SA. TRE® sa dá aktivovať jednoduchým umiestnením chodidiel do správnej polohy, vďaka čomu šetrí čas.
  7. FLEXIBILITA. Metódu možno vykonávať doma, v práci alebo kdekoľvek inde, kde nájdete podložku alebo možnosť oprieť sa o rovný povrch.
  8. MIMÁLNA NEZÁVISLOSŤ. Metóda je vhodná aj pre stav, keď sa potrebujete uvoľniť, ale ste unavení a nemáte energiu na šport alebo iné aktivity.
Krátke 3-minútové video o metóde TRE®, v češtine.


Pre koho je metóda TRE® vhodná a pre koho nie je vhodná?

Metóda TRE® je vhodná pre široké spektrum ľudí, ktorí chcú:
  • znížiť stres a úzkosť,
  • zlepšiť kvalitu spánku,
  • zmierniť bolesti chrbta a svalov,
  • uvoľňujú traumatické bloky,
  • zmierniť príznaky ADHD,
  • zvyšujú celkovú relaxáciu a pohodu.

TRE® sa neodporúča pre ľudí s akútnymi psychiatrickými stavmi, ako sú psychózy, ťažké depresie alebo akútne fázy posttraumatickej stresovej poruchy. V týchto prípadoch sa odporúča najprv stabilizovať psychický stav pod dohľadom odborníka.

Metódu nemožno praktizovať počas tehotenstva a po operácii počas nasledujúcich 2 mesiacov.


Aký je hrubý postup TRE®?

Pred sedením vyplníte krátky dotazník, aby som sa mohl dozvedieť o vašich potrebách a prispôsobiť vám sedenie. Potom nasleduje sedenie, ktoré zvyčajne trvá 60 až 75 minút.

Pozostáva z nasledujúcich krokov.

  1. ÚVODNÁ SEKCIA. Spoločne si pohovoríme o metóde TRE® a jej princípoch. Okrem toho odpoviem na všetky vaše otázky.
  2. POHYBZ V STOJI. Prvé cviky vo vzpriamenej polohe jemne natiahnu vaše svaly a pripravia vaše telo na tresenie. Na výber máte rôzne možnosti v závislosti od vašich fyzických možností a vašich preferencií.
  3. CVIČENIA V ĽAHU. Nasleduje kľúčová časť v ľahu na podlahe, kde sa naučíte aktivovať a vedome regulovať tresenie. Hlavná fáza trvá približne 10 až 15 minút.
  4. INTEGRÁCIA A ZDIEĽANIE. V záverečnej fáze si doprajete čas na uvoľnenie a vstrebanie zážitkov zo sedenia. Spoločne zhodnotíme vaše skúsenosti s trasením.
  5. DOMÁCI PRAKTIK. Dostanete odporúčania na prácu s TRE® v pohodlí domova. To vám umožní vrátiť sa k TRE® vždy, keď sa naskytne príležitosť.
TRE® - skupinová práca.
TRE® - skupinová práca.


Ako dlho mi bude trvať naučiť sa metódu TRE®?

Metódu TRE® sa zvyčajne dá naučiť za 3 až 6 sedení, v závislosti od psychologickej záťaže klienta. Hoci je metóda na prvý pohľad jednoduchá, jej efektívne zvládnutie a bezproblémové používanie si vyžaduje schopnosť vnímať akýkoľvek fyzický a psychický stav vlastného tela. Rozvíjanie tejto schopnosti si vyžaduje čas, preto svojim klientom odporúčam aspoň tri sedenia. Konečné slovo má však klient a môže sa slobodne rozhodnúť, či chce pokračovať.


Kde sa môžete stretnúť s technikou TRE®?

Technika TRE® sa praktizuje na celom svete, a preto jej popularita v tuzemsku rastie. Jej atraktívnosť zvyšuje schopnosť jednoduchého začlenenia do rôznych psychoterapeutických a poradenských prístupov. Kľúčovým prvkom je oslovenie certifikovaného a skúseného odborníka. Záujemcovia si môžu vyhľadať certifikovaných poskytovateľov na tomto odkaze traumaprevention.com/tre-provider-list

Kurzy sú dostupné online aj offline. Online alebo v Českej republike (južná Morava) sa môžete obrátiť na na mňa.


Moje osobné skúsenosti s technikou TRE®

S technikou TRE® som sa prvýkrát stretol v roku 2019, keď som prechádzal náročným životným obdobím. Technika mi pomohla uvoľniť hlboké svalové napätie, upokojiť myseľ a lepšie zvládať psychický stres. Prostredníctvom TRE® som sa naučila lepšie si uvedomovať svoje telo, jeho potreby a lepšie sa o seba starať. Viac o svojich skúsenostiach s TRE® sa dozviete v mojom ďalšom článku.

Miroslav Sedlák. Certifikovaný poskytovateľ metódy TRE®.

Zhrnutie

TRE® je jednoduchá, bezpečná a účinná metóda na uvoľnenie stresu, napätia a traumy. Je vhodná pre široké spektrum ľudí a možno ju praktizovať samostatne v pohodlí domova. Ak hľadáte spôsob, ako zlepšiť svoje fyzické a najmä duševné zdravie, TRE® môže byť tou správnou voľbou.
Miroslav Sedlák pre inspiracia.sk v marci 2024
Z originálu článku v českom jazyku na www.letacek.cz preložené pomocou DeepL
 


Ďalšie odkazy:

Výzva redakcie Inspiracia.sk
  • Máte svoje skúsenosti s metódou TRE® ? Budeme radi, ak sa s nami o ne podelíte v komentároch pod článkom.
  • Páčil sa vám článok? Poďte sa oň podeliť, zdieľajte ho, aby sa dostal k správnym ľuďom.
  • Organizujete kurzy a nemáte ich na našom portáli? Pridajte sem svoje pozvánky. Je to zadarmo.

Autor článku: Mirek Sedlák
Už roky učím metódu TRE, ktorá uvoľňuje telo aj hlavu od nahromadeného stresu. Sám som s ním ako otec dvoch malých detí pracujúcich z domova bezútešne bojoval, kým som techniku ​​Tension and Trauma Release Exercise objavil. Vďaka pár pohybom v priebehu dňa sa mi zlepšil spánok, znížila bolesť tela a zvýšila psychická pohoda. Pridajte sa ku mne a poďme sa spoločne zbaviť stresu a umožniť vám žiť slobodnejší život.  
www.mireksedlak.cz

Komentáre

zatiaľ žiadne. Buďte prvý, kto napíše komentár - kliknite sem

Tento článok je zaradený do kategórie Kondícia, pohyb a zdravie.
Pre zoznam všetkých článkov pokračujte na hlavnú stránku blogu.
Okrem článkov na LetáčkuCZ nájdete najmä katalóg kurzov, seminárov a akcií pre osobnostný rast rôznych organizátorov v Českej republike (a v zahraničí).

Vybrané podujatia

Najbližšie zvýraznené udalosti: