Proces životnej integrácie - LIP

Čo je metóda LIP, kto ju vytvoril, ako vyzerá práca s LIP, čo všetko táto relatívne nová technika dokáže a ďalšie informácie nájdete v článku Petry Pejchalovej. Ďalší zo série článkov o technikách osobnostného rastu.

Úvodná fotografia - kruh stupňov vedomia

Čo je to za techniku?

Proces životnej integrácie, pre ktorý používame skratku LIP (z nemeckého slova Lebensintegrationsprozess, t. j. Proces životnej integrácie), je nový formát konštelácie a terapeutický prístup.


Ako vznikla technika LIP?

Proces životnej integrácie vytvoril nemecký terapeut, sociológ a lektor konštelácií Dr. Wilfried Nelles. Ako prvý objavil fázy vedomia, v ktorých naše vedomie počas ľudského života postupne rastie, rozširuje sa a vyvíja. Je to od počatia a času v maternici (1. štádium), cez detstvo a dospievanie až po dospelosť, starobu a smrť (7. štádium). Objavil tiež, že analogicky kolektívne vedomie spoločnosti a celého ľudstva na planéte prechádza rovnakými vývojovými štádiami. A postupne na základe tohto modelu vývoja vedomia vyvinul konšteláciu práce, ktorú nazval Proces životnej integrácie (Life Integration Process - LIP).

  


Ako sa LIP líši od iných techník osobného rastu?

LIP sa od väčšiny ostatných druhov konštelácií líši predovšetkým tým, že sa nepozeráme na vzťah s niekým iným, ale na vzťah so sebou samým, na svoj životný príbeh a na všetko, čo nás formovalo. Doslova z diaľky môžeme nazrieť na seba a na jedinečnosť, ktorú nám život dal.

Od väčšiny terapeutických prístupov sa líši aj tým, že sa na seba a svoju minulosť pozeráme zo súčasnej, dospelej perspektívy. A nesnažíme sa meniť alebo sa búriť proti svojej minulosti (alebo možno proti svojim rodičom), ale skôr vidíme, že nemali inú možnosť. 

Keď to vidíme, môže sa v nás rozvinúť hlboký pokoj, vytvoriť priestor a uvoľniť energiu, ktorá bola viazaná na našu vnútornú snahu „chcieť to inak“ a chcieť byť iní, ako sme. Môžeme sa viac uvoľniť do života a do seba.


Pre koho je LIP vhodná a pre koho nie je vhodná?

LIP je vhodný pre každého, kto je ochotný zbaviť sa ilúzií z detstva a dospievania, roly obete a chce sa otvoriť väčšej vnútornej slobode a radosti zo života. Nie je vhodný pre tých, ktorí sú presvedčení, že si môžu a musia svoj život navrhnúť podľa vlastných predstáv.


Ako zhruba funguje LIP?


   LIP sa dá vytvoriť v skupinovej aj individuálnej forme. Ak prídete na seminár, najprv poviete lektorovi všetko, čo máte na srdci. Napríklad, čo vás v poslednom čase hýbe, čo je prítomné vo vašom živote, čo vás ťaží. Nie je potrebné mať konkrétne poradie. Chcieť sa vidieť v zrkadle duše je samo osebe objednávka.

V kruhu stupňov vedomia (pozri úvodnú fotografiu) sa najprv postavíte na 4. pozíciu (dospelosť) a vyberiete si zástupcu seba samého v predchádzajúcich stupňoch. A potom LIP vedie lektor individuálne podľa momentálnej potreby.

Je možné pracovať aj s voľnejšou formou LIP, ak máte veľmi špecifickú tému, napr. zdravotný symptóm. Vtedy si vyberiete napr. niekoho pre seba a niekoho pre symptóm. A stupne vedomia na zemi slúžia ako akási „základná mapa“ pre konšteláciu.


Kde sa môžeme stretnúť s technikou LIP? 

S technikou sa môžete stretnúť na seminároch Nellesovho inštitútu ČR v Českej republike, ktorý je pobočkou nemeckého Nellesovho inštitútu založeného Wilfriedom a Malte Nellesovými  
www.wilfried-nelles.cz 

Ďalej na seminároch hlavných lektorov českého inštitútu - Petry Pejchalové a Martina Vachušky.
www.petrapejchalova.cz www.martinvachuska.cz 

  

V Českej republike praktizuje LIP približne desiatka ďalších školiteľov LIP, ktorí sa rekrutujú z absolventov školení Nellesovho inštitútu. V súčasnosti existuje ďalších 5 Nellesových inštitútov v Európe. V Rakúsku, Švajčiarsku, Holandsku, Maďarsku a Rumunsku. W. a M. Nelles niekoľko rokov viedli školenia aj v Číne a ďalších ázijských krajinách. 


Moje osobné skúsenosti s technikou LIP

W. Nelles najprv roky pôsobil ako lektor rodinných a životných konštelácií. Takto som sa s ním prvýkrát stretla v roku 2008. Potom som bola pri tom, keď sa zrodil LIP. Od modelu vývoja vedomia, ako ho opísal vo svojej prelomovej knihe Život nemá spiatočku, ktorú som preložila, až po jeho praktickú aplikáciu prostredníctvom LIP, čo sa stalo v roku 2011.

V tom čase sa tu mal začať ďalší tréning rodinných konštelácií, ale medzitým Wilfried pár týždňov predtým objavil LIP, a tak sa CR a naša tréningová skupina stali miestom prvých LIP na svete :-)


Resume 

Máme skúsenosť, že LIP a našu prácu vyhľadávajú ľudia, ktorí už toho v sebarozvoji veľa vyskúšali. Napríklad roky chodia na rodinné a systémové konštelácie, ale zisťujú, že po zdanlivej a dočasnej úľave sa stále nikam neposúvajú. Trvalá a skutočná úľava neprichádza.

LIP ponúka aj teoretický základ pre to, odkiaľ a prečo pracujeme. Uznáva, že ak sa zaoberáme vnútorným dozrievaním, musíme pracovať aj s prístupmi, ktoré pracujú predovšetkým s dospelým v nás, a nie s dieťaťom alebo dospievajúcim. Vďaka tomuto posunu vnútorného zamerania (a objasňujúcej sile modelu vedomia) potom LIP pracuje ľahko, bez drámy a zároveň do hĺbky. A prináša trvalé a udržateľné vnútorné zmeny a posuny v živote našich klientov. 

Som vďačná, že som stála pri zrode tejto techniky a že sa o ňu môžem podeliť so svetom.

 
Mgr. Petra Pejchalová pro Letacek.cz v máji 2024


Ďalšie odkazy:

 
Výzva redakcie Inspiracia.sk
  1. Máte nejaké skúsenosti s metódou LIP? Budeme radi, ak sa s nami o ne podelíte v komentároch pod článkom.
  2. Páčil sa vám článok? Poďte sa oň podeliť, zdieľajte ho, aby sa dostal k správnym ľuďom. 
  3. Organizujete kurzy a nemáte ich na našom portáli? .​​​​ Pridajte sem svoje pozvánky. Je to zadarmo.

Autor článku: Mgr. Petra Pejchalová, Česká republika 
Zakladateľka Nellesovho inštitútu v Českej republike, organizátorka školení a seminárov, lektor, tlmočník seminárov a prekladateľ kníh W. Nellesa. 
www.petrapejchalova.cz
wilfried-nelles.cz

Komentáre

zatiaľ žiadne. Buďte prvý, kto napíše komentár - kliknite sem

Tento článok je zaradený do kategórie Spirituálny a duševný rast.
Pre zoznam všetkých článkov pokračujte na hlavnú stránku blogu.
Okrem článkov na LetáčkuCZ nájdete najmä katalóg kurzov, seminárov a akcií pre osobnostný rast rôznych organizátorov v Českej republike (a v zahraničí).